Notícies

Entrada compartida per Justícia i Pau

Article d’opinió de Joan F. López Casasnovas, membre de Justícia i Pau Menorca

Sol succeir que, cercant l’origen d’una paraula, vulguem trobar la veritat del que significa. Així ho creia Sant Isidor de Sevilla (560-636) quan confegia el seu famós llibre XX, Originum sive Etymologiarum, repertori crític i interpretatiu de tot el saber humà, amb un enfocament que es manifesta en aquesta sentència: “La força d’un mot o d’un nom s’adquireix per interpretació… Ja que, quan veus d’on ha sorgit un nom, tot seguit en comprens la força”. Així ho han cregut també molts afeccionats a la filologia. Doncs, en aquest abril confinat d’enguany, que podria ser títol d’una poesia popular com aquella nadala “El desembre congelat”, mirem què significa el mot resurrecció a veure si li trobam algun valor taumatúrgic. 

Entrada compartida per Justícia i Pau

Article de Glòria Tort-Nasarre, infermera del CAP Calaf (Anoia)

 

Sóc infermera des de fa 25 anys i mai m’hauria imaginat que cuidaria, ajudaria i em sentiria tan útil com aquests dies tan convulsos del Covid-19.

M’he abocat com mai a la meva feina, en cos i ànima, treballant moltes hores seguides i atenent a pacients i famílies al CAP, al domicili i per telèfon; encoratjant a l’equip en moments anímicament baixos i sentint-me abraçada pels meus companys en els meus moments dubtosos. Ho faig (ho fem) orgullosos de ser part de l’equip “de primària” de Calaf.

Entrada compartida per Justícia i Pau

Article d’Eva Segura, metge de família i membre de Justícia i Pau

 

La crisi del Covid-19 m’interpel·la de molt diverses maneres, però fonamentalment com a metgessa de família que sóc.

Fins a finals de febrer no em vaig sentir especialment preocupada per la pandèmia. Hi havia precedents que no havien arribat a ocasionar l’estat actual i mai abans havíem passat per una situació mundial semblant. A més, és tant l’excés d’informació que no vaig saber destriar el gra de la palla.

Entrada compartida per Justícia i Pau

Article d’opinió d’Eduard Ibáñez, director de Justícia i Pau Barcelona

 

És a vós que us imploro, Senyor,
escolteu el meu clam a trenc d’alba;
(Sl, 5)

Estem patint un gran sotrac. És una situació que mai no havíem viscut ni ens imaginàvem que podríem viure. La malaltia i la mort sobtada de milers de persones, sovint joves, sovint properes, de vegades éssers estimats, ens té trasbalsats. Vivim majoritàriament confinats, amb por i angoixa. La vida social es manté paralitzada, l’economia en hibernació.

Entrada compartida per Justícia i Pau

Article de Dolors Ramírez, metge especialista en medicina preventiva i membre de Justícia i Pau.

 

En la situació actual costa parar-se a pensar i posar un xic de seny. La urgència de la situació i el desbordament fan que potser no estiguem del tot encertats en el que diem, així que tota opinió s’ha de valorar en el context del que estem vivint i en el d’aquell o aquella que la dóna.

Així com la grip aviària KH5N1 o el SARS, amb el permís de l’Ebola o el Zika, van fer témer la possibilitat d’una pandèmia, la detecció dels primers casos del Covid-19 a Wuhan no feien pensar en la situació actual. Ara molts diuen que ja havien avisat, però aquest és un discurs fàcil que pot ser molt tòxic i que no aporta gens a la resolució de la situació que vivim.

Entrada compartida per Justícia i Pau

Dècaleg de Josep Maria Fisa, conciliari de Justícia i Pau

 

Primer. Les coses que passen i que ens passen, sempre tenen una causa o, si més no, tenen possibles lectures de per què passen. Personalment, crec que és un avís d’abast global. Avís que ens ha de fer pensar que no estem fent les coses bé a nivell global i local.

Segon. La pausa obligatòria, que ens ha caigut a sobre, és com aquella frase, no sé si pedagògica, però prou efectiva que diu: “nen, al racó de pensar”, després de moltes amonestacions i de molts arguments rebutjats per la criatura.

Entrada compartida per Justícia i Pau

En Xavier Vallès, epidemòleg i microbiòleg, i membre de Justícia i Pau Barcelona, ens fa arribar aquest article des de la República Centreafricana.

 

L’arribada del Covid-19 al mal anomenat Vell Continent em va sorprendre a la República Centreafricana. Es fa ben estrany contemplar des del cor de l’Àfrica una epidèmia a Europa, quan la situació acostuma a ser inversa. Aquest distanciament em va suscitar algunes reflexions. Primer de tot, vaig parar atenció a la disposició psicològica que s’ha anat manifestant a mesura que la cosa ha agafat força. Al principi vivia en un escepticisme prudent respecte a l’epidèmia, un fenomen més que em queia lluny, però en el moment en què la infecció podia tocar a gent que conec bé, estimo i en aquells moments estava distant, aleshores el coronavirus ha esdevingut una mena d’incòmode convidat, inquietant, que sé que pot arrabassar la vida d’alguns dels meus parents de més edat.

Entrada compartida per Justícia i Pau

Com viuen la relació entre la pau i la fe o espiritualitat les dones de tradicions religioses o conviccions diverses? Amb el propòsit de donar a conèixer la realitat i les experiències de les dones com a agents de pau, des de la pertinença a diferents confessions religioses, el passat 19 d’octubre es va celebrar la jornada “Dones, religions i pau” a la Casa Golferichs de Barcelona, amb l’assistència d’una quarantena de persones.

Organitzada per la Xarxa Interreligiosa per la Pau (XIP) i sota l’impuls de Justícia i Pau, la jornada va donar fruit a un manifest que ara fem públic i que es pot consultar i descarregar fent clic aquí.

Entrada compartida per Justícia i Pau

Article d’opinió d’Àlex Masllorens, membre de Justícia i Pau Barcelona

Som enmig d’una pandèmia l’abast i les conseqüències de la qual encara no som capaços de valorar. No podem saber si aconseguirem aturar-ne aviat la propagació ni les pitjors implicacions que s’han augurat. De moment, això sí, ja n’hem pogut veure efectes molt evidents: els confinaments, les morts, la saturació d’alguns serveis que havien patit retallades, l’enfonsament de les borses (que, tot s’ha de dir, sempre han anat a la seva)…